Een PR stunt is een geplande gebeurtenis die vaak wordt gecreëerd door marketeers of PR-experts met als doel media-aandacht genereren en merkbekendheid verhogen bij het publiek. Publiciteitsstunts zijn bedoeld om aandacht te trekken en ze kunnen hierdoor heel verrassend of soms zelfs schandalig zijn.
Wat zijn de voordelen van publiciteitsstunts?
1) Verhoogde naamsbekendheid
2) Media-aandacht genereren
3) Groter bereik dan bij traditionele reclame
4) Mogelijkheden voor samenwerkingen
Ik beschouw stunt PR als een boeiende en effectieve techniek maar er zijn wel zaken om mee rekening te houden. Eerst en vooral vind ik het 'wauw' dat je met stunt PR zoveel mensen kan bereiken en vooral ook een geëngageerd publiek bereikt. Bij een publiciteitsstunt zijn veel risico's aan verbonden dus een creatieve benadering is nodig om op te vallen en een positief resultaat teweeg te brengen. Je wilt je bedrijf op een onvergetelijke manier vertegenwoordigen en dit zorgt voor een immens succes en resultaat op lange termijn. Maar ook hier is het belangrijk dat je stunt relevant is. Het resultaat van een PR stunt is onvoorspelbaar dus je moet echt alles op alles zetten. Samengevat, hoewel een PR stunt effectief kan zijn bij het aantrekken van media-aandacht, zijn er ook risico's aan verbonden, zoals de onvoorspelbaarheid, negatieve reacties en eventuele schade aan de reputatie van het merk.
Expertise tijdens gastcolleges
Tijdens de gastcolleges die we kregen is de 'PR stunt' vaak aan het bod gekomen. Zo vertelde Kenny van Minsel, persverantwoordelijke bij 11.11.11., dat hun PR stunts gericht zijn op het 'beweegbare midden'. Dit is een grote groep die zich minder snel laat horen maar wel beïnvloed wordt door boodschappen vanuit de polen en zich daardoor naar de ene of andere kant kunnen begeven. Ook Tom Tack sprak over stunt PR. Hij had het over 'het uit de context trekken van zaken', bijvoorbeeld een lessenaar in een zwembad. Zij hebben in hun PR-bureau, we love pure, eens de website van De Bijenkorf in de Belgische drie kleuren gezet. Dit om te laten zien dat De Bijenkorf, als Nederlands bedrijf, supportert voor de Rode Duivels. Dit was een publiciteitsstunt omdat voetbal niet te linken is aan De Bijenkorf.
Aliens en zwemkleding
Kim Kardashian heeft voor haar nieuwe swimwearlijn van SKIMS ook een PR stunt gebruikt. In de lancering van haar nieuwe zwemkleding werd ze omringt door aliens. Dit is een goed gekozen marketingtechniek want deze campagne werd gelanceerd toen er in Amerika veel theorieën over aliens verspreid werden. Ze kreeg hierdoor veel aandacht op sociale media maar het is toch wat raar. Dan zie je allemaal aliens verschijnen en dan staat Kim Kardashian daar tussen, ik moest toch twee keer kijken. SKIMS is een shape- en loungewearmerk opgericht in 2019. De naam SKIMS is een combinatie van "skin" en "Kim".
Zelfrijdende handtassen
Ook Jacquemus, een Frans modehuis, heeft al eens gebruik gemaakt van een PR stunt.
Ze stuurden gigantische kleurrijke handtassen de straten op in Parijs. Deze waren op weg naar de Opera Garnier. Erna werd verteld dat de beelden gemaakt werden met AI en 3D technieken om de mensen al warm te maken voor de Paris Fashion Week. Als je vanuit een PR perspectief hiernaar kijkt dan besef je wel dat deze stunt zeer effectief was. Het creëerde buzz rond de handtas 'Le Bambino'. Deze campagne heeft veel mensen bereikt en de merkbekendheid een grote groei gegeven. Deze stunt heeft ook de deuren geopend voor de normalisering van AI gegenereerde marketing.
Lore 🙈
Bron
PR lab. (2023, 5 april). PR Stunts: the Ultimate Guide to Publicity Stunts. https://prlab.co/blog/the-ultimate-guide-to-publicity-stunts/
11.11.11.. (z.d.). Other Talk framinggids: Hoe bereik je het ‘beweegbare midden’ in het migratiedebat?. https://11.be/verhalen/other-talk-framinggids-hoe-bereik-je-het-beweegbare-midden-het-migratiedebat
Comments