Op vrijdag 17 november kwam oud-studente Marie De Clercq een expert class geven over crisiscommunicatie. Marie werkt als woordvoerder bij de brandweerzone van Antwerpen en hiervoor kreeg ze zelfs een opleiding om met een prioritair voertuig te rijden. Je kent dat wel, zo blauwe zwaailichten en sirenes.
Tijdens haar expert class kwamen er verschillende strategieën aan bod zoals reflexcommunicatie of de slachtoffercirkel. Op het einde mochten we zelf aan de slag. Slechts vier minuten kregen we om een crisiscommunicatie boodschap op te stellen. Wat bleek nu, onze zelf opgestelde boodschap was veel te lang en we vertelde zaken die eigenlijk nog niet zeker waren. Toen besefte we allemaal dat het geen makkelijke job is.
Holding statement
Je allereerste berichtgeving moet klaar en duidelijk zijn. Je mag zeker en vast niet speculeren en alleen meegeven wat je echt 100% zeker weet. Je moet werken volgens het 'We know, we do, we care and we’ll be back' - principe. Nog een extra belangrijk punt bij crisiscommunicatie is een laatste boodschap de wereld in sturen. Je moet aflsuiten en de volgende stappen meegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het is afgerond of dat het parket de zaak overneemt.
Slachtoffercirkel
Wat ik belangrijk vond aan deze gastles was de slachtoffercirkel, hier had ik nog nooit echt aan gedacht. In de slachtoffercirkel zijn er drie lagen te onderscheiden. De buitenste cirkel omvat mensen die zich betrokken voelen, maar eigenlijk niet rechtstreeks betrokken zijn bij de situatie. In de middelste schil bevinden zich de directe betrokkenen, zoals familieleden, collega's, buren en de pers. Ten slotte omvat de binnenste cirkel de meest getroffen personen, waaronder slachtoffers, nabestaanden, gezinsleden en degenen die direct zijn getroffen door de gebeurtenis.
De key insight die ik uit deze les haal is: Nooit zeggen ‘er is geen reden tot paniek’. Paniek is voor iedereen anders dus je mag nooit zeggen dat er geen reden is tot paniek.
Lore 🙈
Hozzászólások